Dagbok

Tinde & Guttas dagbok 2011

18. februar 2011

Tinde, mitt gull døde. Min første hund, Vakker og talentfull. Hun vil alltid være "the one that got away"...

5. februar

Geir dro til Gaulafjell for å delta på NGK klubbmesterskapet denne helgen. Han startet lørdag med Lucky og Nestor. Det var veldig tungt føre. Værgudene kunne vært litt mildere...
Men det gikk veien. Lucky vant klubbmesterskapet med 2 flotte fuglearbeid.😀

2. februar

Søndag deltok vi på Rasepokalløpet arrangert av Vestlandske Fuglehundklubb. Kjempeartig😀. 5 raser deltok, GS, ES, IS, Strihåret V og Korthåret V.

GS Bjoreiens Bjørk + Tinde, Blackie og Lucky deltok på gordon setter laget. Under er en link til artikkel fra VFK fra Rasepokalløpet.

http://www.v-f-k.no/index.php?option=com_content&task=view&id=404&Itemid=61

29. januar

Innimellom fjellturer og treningsturer med hundene trener vi også apport.
Og det er en fryd.

Alle hundene er stødige apportører og Tinde som hadde en litt treg start har nå kommet som ei kule.

Hun elsker å apportere rypa og det lover veldig godt for apportprøven i sommer på Ask. Hvis vårtreningen viser like gode takter med vannapporten etc. så blir det mange GS er påmeldt på Ask.😉

6. januar - Tinde ferdig med løpetiden

Tinde er ferdig med løpetiden og blitt "voksen".

Hun traff hannhundene for første gang i hundegården etter løpetiden og hun gjorde kort prosess 🙂. Nestor ville så gjerne leke med Tinde men hun flekket tenner og knurret litt (som hun ikke har gjort før) når han ble for nærgående. Veldig kjedelig synes Nestor men han er ikke den som gir opp og etter en stund hadde han fått det som han ville, Tinde jaget ham over hele eiendommen og det ble stor stohei som før. Nestor lar seg ikke avskrekke når Tinde bruker alle de skitne triksene hun kan. Han er ikke redd og gjør det han kan for at leken skal vare lengst mulig. En liten luring.

Det ble et hjertelig gjensyn med hannhundene. De syntes det var topp at Tinde var tilbake i flokken igjen. Da blir det litt "action" igjen🙂.

18. desember

Tinde har fått løpetid. Var innom Geir og hilste på hannhundene.
De var helt i fistel for de kjente Tindes lukt på meg. De er litt mer ivrigere nå enn sist gang. 
Lucky som er så "forelsket" i Tinde, og alltid vil leke med henne i hundegården og sitte ved siden av henne hylte høyt natten etter at jeg hadde vært der 😀.

27. november

Jeg (Grethe) og Tinde var på Rugdejakt trening på Os i regi av VFK.
Øystein Johnsen var instruktør og gav gode tips😀.

16. november

Tinde og jeg var på første vintertreningen denne helgen.

14. oktober

Denne helgen stilte Nestor og Blackie på OS1 men ingen premiering.

Tinde har trent i rype terreng 3 dager. Snø til over ankelene, Ypperligere treningsforhold.

Det var mye fugl og vi hadde noen flotte dager. 😀

7. oktober

Denne helgen dro Blackie til Rogaland og parret Nymarkens Kaila, og Geir stilte Mentor og Nestor på Rogalandsprøven. Utbyttet ble hver sin 2AK.🙂
Nestor fikk sin første AK premiering.

Tinde og Lucky trente i skogsfuglterreng den helgen. Vi så 2 orrhøner i Tindes slipp.

17. oktober

Hannhundene var på høyfjellet forrige helg og fikk noen stander hver på rype. Tinde trente på byfjellene og hadde stand på orrfugl og rugder.

Denne helgen var vi på jakt med Blackie og Tinde i et fint skogsfuglterreng ikke langt unna Bergen.  Vi så både tiur og røy men det var vanskelig så vi dro hjem tomhendte. Men hundene fikk seg en god treningsøkt.🙂

3. oktober

Jaktprøvene for høyfjell er over og de 4 yngste, AK hundene (av i år) har fått sine sjanser men har ikke fått premie fordi de har gått etter.

Det er mye å dressere og trene når en har 4 hunder som bikker AK samtidig.😉

Alle hundene går til 1AK på søk. Men den hunden som har vært nærmest 1AK og jaktpremie i høst er Nestor. Han hadde godkjent fuglearbeid denne helgen på Kongsvold (siste høstprøven) men i 47 min ble det støkk og han gikk noen meter for mye etter .

22. september

Vi kom litt sent i gang med å trene apport på rype, men i dag fikk de 2 siste, Blackie og Tinde apport beviset. Da har alle 4 hundene som bikket AK i vår/høst apportbeviset.

1. september

I år i ferien tok vi turen til Dovre og Kongsvold. Taksering på Dovre, og autorisasjonsprøven på Kongsvold. Dette hadde hundene veldig godt utbytte av.

Deretter leide vi campingvogn og tok turen til Snåsaprøven i Nord-Trøndelag. Hovedkvarteret ligger ca. 38 km fra Snåsa. Man kjører på en grusvei 38 km inn i villmarken. Bomvei. Ved bommen var det observert bjørn av noen som kjørte forbi før oss. Bra den ikke dukket opp da jeg betalte bompenger..😉.
Eneste overnattingsmulighet er telt eller campingvogn.

Mange frivillige fra Namdal Fuglehundklubb stod på fra tidlig morgen til seine kvelden for at alle påmeldte som bodde i leiren skulle trives. En fantastisk dugnadsånd. Masse trivelige folk. Det som også var spesielt med denne prøven var at det var veldig mange gordon settere påmeldt. Det var artig til en forandring. Det er veldig godt miljø i gordon setter klubben der oppe og mange entusiaster. Og ikke minst veldig mange gode gordon settere hvilket vi kan se nå på førstesiden til NGK🙂. Mentor fikk 6 VK Finale. VK finalen på Snåsa har felling og apportering.

Vi var på Snåsa fra torsdag til søndag. Deretter reiste vi til Namsos og bodde hos Tinde's oppdretter Bjørn Dahl til onsdag. Vi hadde meldt oss på skogsfuglprøven i Namdal. Hovedkvarteret til jaktprøveledelsen var på en flott gård. Gårdbrukeren stilte gårdstunet, garasjen og hagen til disposisjon for Namdal Fuglehundklubb. En liten og meget god skogsfuglprøve. Så og si alle fikk sjanse på fugl. Det ble ikke premie på oss...😉.

5. - 6. august

I år takserte vi på samme sted som i fjor på Hardangervidda. Det gledelige var at det var mer fugl og større kull inne på Hardangervidda, men dessverre ingen endring i bestand på transportetappen inn dit. Vi fant ingen fjellryper.

27. juli

Tinde var på duetrening på Ask i dag også. Det går bedre og bedre for hver gang. Veldig god trening for henne.

20. juli

Tinde var på duetrening på Ask. Denne gangen var hun litt roligere.

16. - 18. juli

Denne helgen tok vi turen til Dovre og trente alle hundene fredag, lørdag og søndag. Lørdag ettermiddag var alle på duetrening.
Vi var veldig heldig med været. Det var nesten litt for varmt for hundene lørdagen.
Nestor hadde besøk av sine brødre Birk og Nano og halvsøsteren Fauna, og Rema, søster til Lucky var også med og trente i terrenget.

2. - 5. juli

 I helgen dro jeg på hytta i Valdres med Tinde og Blackie. Fokuset var på apport trening .
Verken Tinde eller Blackie har tatt apport beviset enda.

I helgen hentet begge apportbukken i vannet og holdt den helt til de avleverte den til meg.

De henter også alt jeg ber dem om å hente når vi trener apport på land men det må likevel trenes litt mer med dem før vi tar frem rypa…. Men vi nærmer oss.

Blackie og Tinde (halvsøsken) trives godt sammen. Liker å herje og løpe og lekeslåss. Meget kjapp i aksjonen begge to. En veldig trivelig helg sammen med 2 veldig trivelige hunder 🙂.

27. juni

Tinde var på tamfugltrening på Radøy. Hun hadde 4 fugler. Standtreningen ble bedre for hver fugl. Var fornøyd med hvordan hun nøstet opp og tok stand på den siste fuglen. Fikk henne også raskt nedpå.

15. juni

Støkktrening på due med Tinde på Ask. Har litt å trene på her ja.... Har booket 2 økter til.

12.- 13. juni

Denne helgen deltok jeg med Mentor på Apport prøven til Vorsteh klubben i Hordaland. De arrangerer prøve hvert år på Ask på Askøy. En liten og trivelig prøve. Jeg var med og så på i fjor og bestemte meg for å stille hund til neste år. Helst Tinde men hun var ikke klar så da bestemte jeg meg for å prøve å stille Mentor for å få erfaring til å stille neste år med Tinde.
Jeg meldte Mentor en uke før prøven og begynte å trene ham med en gang. Trente apport i vannet (uten båt) og spor hver dag. Søk apporten testet jeg en gang og den funket fint.
Lørdagen opprant men vi fikk kun prøve oss på vannapporten. Mentor koblet ikke at han skulle hente i vannet pga båten og det at vi stod et stykke inne på land. Han trodde det var søk apport og så var vi ferdig for dagen.
Lørdag ettermiddag fikk vi låne kanoen og så kjørte vi (Trude og Janne) en gjennomgang på hundene. Mentor koblet dette med båten og alle gjennomgangene på Mentor gikk greit.
Søndagen gikk alt kjempefint og Mentor fikk en velfortjent 1AK Apport.🙂 
(10-vannapport, 9-søk apport, 10-spor).

29. mai 2010

Alle fem hundene var meldt på utstillingen. 

Hannhundene fikk 1BK, og Tindemoren fikk CK og 2BTK. Tinde fikset den biffen selv, for handleren var meget uerfaren og helt på jordet til tider til stor forlystelse for tilskuerne 😉.

16. - 18. april

Geir tok med seg en tispe fra Hovden som skulle parres, men hun var ikke klar før helgen så jeg passet Fairy (se bildet) Grotlihelgen.
Jeg passet Tinde, Fairy (tispen som skulle parres) og Blackie. Det var ikke en helt enkel affære å passe alle tre for Tinde var høyløpsk også og derfor kunne heller ikke tispene være sammen annet enn på tur i bånd.

Fairy ble parret fredagen og lørdagen så vi får vente og se om det blir. Fairy er en fantastisk trivelig tispe. Elsker å kose og viser masse hengivenhet. Vi ble alle veldig begeistret for henne. 

Nestor fikk 2UK på Grotliprøven, og det gjorde Folla (kullsøster til Tinde) også. 🙂

9. - 11. april

Jaktprøve på Hovden denne helgen. Geir reiste med Nestor, Lucky og Mentor.
Nestor fikk sin første premie på Hovden, 2UK. 🙂

28. - 03. april

Påsken opprant. Ikke noe særlig godt vær men ikke så ille føre. Alle hundene fikk trent seg i fuglearbeid, og for min del så har jeg sett frem mot Hovden og Grotli hele UK sesongen som det desiderte høydepunktet og der det var best sjanse for premie på Tinde.  Men den gang ei.
Tinde fikk løpetid 2 uker før sesongslutt og gikk glipp utav de 2 beste prøvene i en ellers begredelig UK sesong med lite fugl, og avlysning av prøver pga dårlig føre som også gjorde det til tider vanskelig å trene.

26. - 28. mars

Denne helgen deltok vi på en liten men god prøve. Nemlig Brandseth prøven til VFK. Vi stilte med Tinde, Nestor og Lucky.
Lørdagen var en flott dag i en fint terreng men hverken Tinde eller Nestor kom i fugl.
Tinde gikk et glimrende søk i tilsammen 90 minutter søndagen med høyt trykk men kom ikke i fugl.
Lucky derimot tok for seg av terrenget 😉 og fikk stand på ei rype men en skiløper kom rett imot Lucky og rypa. Rypa fløy og Lucky med.. 
Det ble gitt ut premie i dette partiet.

Søndag kveld satte vi kursen for hytta og påskeferie.

19-21. mars

Denne helgen skulle vi ha deltatt på Filefjellsprøven men prøven ble avlyst pga håpløst føre. Vi dro et sted der det ikke var håpløst føre og trente istedet😉.

Lødag 13. mars

Vi stilte med Tinde og Nestor lørdagen på Hemsedals prøven. Føret var varierende, både turbo og meget tungt. Hverken Tinde eller noen andre hunder var i fugl. Ingen premier på partiet.

Lørdag 6. mars

Denne helgen skulle Tinde ha deltatt på jaktprøve på Mjølfjell. Natt til fredag falt det ca. 30 cm snø i tillegg til alt som er falt tidligere i år og det var bunnløst for hundene. Etter at jeg hadde snakket med Geir fredagen der han fortalte om at det var så gale at til og med Lucky sleit skikkelig så var det uaktuelt å stille Tinde lørdag og søndag. Nestor skulle stilt fredagen men stod også over.

26. - 28. februar

Denne helgen var Geir alene på fjellet med 5 hunder . 3 dager med trening. Han fikk endel fine situasjoner på alle hundene. Lucky har hatt veldig fremgang og hadde fredagen 4 stander. Like mange som Mentor og Blackie🙂.
Neste helg er det jaktprøve på Mjølfjell.

20.-21. februar

Det er generalforsamling i Norsk GordonSetter Klub og verden står stille. Dermed ingen trening i dag eller i morgen.😉 

Jeg passer 5 hunder, 1 tispe som snart får løpetid men som ikke finner seg i guttas tilnærmelser, og 4 hannhunder. Gutta får som hatten passer men når det blir for mange kan det bli litt slitsomt for Tinde til hun får overtaket. Men når hun får anledning til å ta for seg ett par av gangen så går alt så meget bedre.😀
 
Det er morsomt å se den store forskjellen mellom tisper og hannhunder. Tispene er nok litt smartere og litt "giftigere" mens gutta er mer enkle. Jeg var fast bestemt på å få tispe da jeg fikk Tinde fordi jeg trodde hannhund var vanskeligere å takle. Hvorfor jeg trodde det vet jeg ikke men det stemmer ihvertfall ikke med de hannhundene her. Verdens greieste og enkleste å ha med å gjøre, takket være oppdragelsen tenker jeg + litt til 😉. Men når det er sagt så gjelder det samme også for Tinde🙂.

12.-14. februar

Jeg var 3 dager i fjellet denne helgen. Trente Tinde 2 dager i fugleterreng hvor vi har funnet fugl før men denne gangen så jeg kun en rype som lettet ca. 80 meter unna😥. Og ingen rypespor, men så derimot harespor, musespor og elgspor.... Det er også veldig mye løssnø i fjellet. Geir hadde en fantastisk dag i Ål med Lucky og Nestor og tror han hadde 11 stand'er lørdagen. Det var ikke så veldig gøy å få det jublende inn i røret lørdag ettermiddag.😠

6.-7. februar

Var i fjellet på vestsiden denne helgen også. Ikke så mye rype her denne helgen men det ble ett par stander på hver av hundene.

Mandag 1. februar

Vi var på fjellet i helgen og trente alle hundene. Ikke så mye fugl men fikk da noen situasjoner på alle. Flinke hunder. 🙂
Jeg gikk med Tinde søndagen. Plutselig stod Tinde i stand rett foran meg og reiste deretter 2 ryper. Matmor ble helt i hundre. Jeg har hatt få slike situasjoner så tett på med Tinde.

Søndag 24. januar

Tinde, Lucky og Nestor var på Gaularfjell i helgen på treningssamling med NGK Hordaland og Sogn og fjordane. Alle 3 gjorde en hederlig innsats. Tinde og Nestor var i fugl, og Lucky hadde fuglearbeid så vi er i gang med oppkjøringen.

15. - 17. januar

Tinde, Nestor og Lucky har vært på treningshelg til Rjukan. Fryktelig tungt og dårlig føre. Kunne godt være mer fugl. Hundene kom seg bra fram etter forholdene.

1. - 4. november. Skogsfugljakt.

Torsdag ettermiddag 1. november dro vi til Kongsvinger med GS’ene Mentor, Blackie, Tinde og Nestor.  Der  var allerede Pål og Knut innstallert i hytten. 2 skogsfugljegere som begge har fuglehunder.

Torsdagen var det sol og klar sikt og de fikk en tiur og en røy. De sendte bilde til Geir på MMS og da var det gjort. Vi pakket og hev oss i bilen, og innstallerte oss i annekset til hytten.

Vi hadde brukbart vær fredagen og fikk en orrfugl. Hadde først ute  Mentor som leitet opp orrfuglen, og deretter Tinde. Så fikk Nestor seg en time og deretter  Blackie og Mentor.

Nestor søkte opp en ”B-52” som de kaller det etter lyden når den letter.  Kjempespennende for meg som aldri har vært i nærheten av en tiur før. Men det var vanskelig å komme innpå fuglen alle dagene.

Lørdagen var jeg med Geir og Mentor på jakt før lunsj. Da vi kjørte opp i terrenget satt en stor røy midt i veien  så jeg fikk nå sett hvordan de ser ut i levende live.

Tiur så jeg dagen før da vi kjørte til hytta. Den fløy over veien framfor bilen. Karl Oskar heter den ;-) og er en gammel kjenning av jegerne i hytta. Noen av de jegerne som hadde vært der tidligere på høsten hadde prøvd å få has på den uten hell.

Det var dårlig sikt med tåke lørdagen så vi dro ned i terrenget og på en halv time hadde vi 6 oppflukter men ingen på jaktbart hold dessverre.  Hadde også slipp med Nestor, Blackie og Tinde men ingenting jaktbart.

Geir dro ut på jakt med Mentor og Blackie søndagen. Blackie hadde en flott fuglearbeid på en røy som var på jaktbart hold men Geir holdt igjen avtrekkeren. Grunneier hadde bedt jegerne holde litt igjen på de brune….

Søndag 25. oktober

Tinde, Nestor og Mentor var med på taksering i dag. Hundene fant 3 røy, 2 orrfugl, 2 tiur og 2 rugde. Nestor, Tinde og Mentor hadde en fin dag med fine situasjoner i skauen. (Tinde hadde flott stand på en røy.🙂)
Springer spanielen West fant rugdene.🙂

Lørdag 24. oktober

Denne helgen takserte vi et spennende vestlandsk skogsterreng som på sikt muligens skal åpnes som treningsterreng og jaktterreng. Alle hundene var med på takseringen. Terrenget er et av de fineste vestlandske skog/fjellterreng vi har gått i. Og hensikten med takseringen ble oppnådd. Det var orrfugl i terrenget, meget skjær sådan, men hundene fant sorten, og vi så fugl nok til å være godt fornøyd med dagen. 🙂

Lørdag 17. oktober

Jeg hadde vintersesongens første skitur. Gikk 2 timers tur på langrennski på skare med 25 cm sukkersnø under. Jeg gikk i et terreng vi har sett rype tidligere. 
Tinde hadde sin første treningstur i snøen for sesongen og det var nok litt mer kavete enn på barmark men hun koste seg og dekket bra med terreng.
Det var litt godlukt men rypene var nok dessverre fløyet... 😥

Torsdag 15. oktober

Tinde ble HD røntget i forrige uke, og i dag var det lagt inn på Dogweb at Tinde har A hofter .

Mandag 5. oktober

Tinde gikk jaktprøve lørdag og søndag på Rjukan.
Lørdagen var det kuling og snødde og ingen fugl. Men Tinde holdt høy intensitet i søket sitt og gjorde en meget god innsats.
Søndagen var hun litt preget av lørdagen men gjorde en god innsats likevel.

Søndagen var Tindes 9 jaktprøve dag og den første jaktprøven som det ble delt ut premie. En 2UK og en 2AK.😀

Tirsdag 29. september

Tinde's øyne er fine i dag så da blir det en tur i skogen i morgen.

I helgen går turen til Rjukan. Stiller Tinde på siste prøven for i år. Kommer forhåpentligvis med lørdagen (står på venteliste). Søndagen går greit. Håper veldig på fugl ....

Mandag 28. september

Hadde en lang tur i skogen i pøsende regnvær i går. Det var nok litt hardt for øynene til Tinde. Full pedal i pøsende regnvær synes i dag. Hun har litt problemer med å holde dem oppe. Fått litt blodhund øyne...

Traff en GS som bor på Bønes idag. Hvis eieren leser dette så send en melding i kontakt siden så skal jeg huske på deg når det er noe på gang i den lokale GS klubben av kurser og ymse slag🙂.

Mandag 21. september

Trente dressur i dag. Sitt, dekk og lyst apport og innkalling.

Tinde er veldig ivrig når hun henter apportbukken, og jeg ønsker at hun blir litt roligere. 

Ordet "rolig" bruker jeg i enkelte sammenhenger men jeg har vel egentlig ikke fått bevist at det virker og hun forstår hva det ordet betyr 100%. Jeg har gjerne brukt andre ord/kommandoer for å få henne rolig.

Men under lyst apporten i dag testet jeg det ut. Jeg sa først apport, og så når hun stormet avgårde så jeg rolig. Hun reagerte momentant, og gikk rolig bort og hentet apport bukken og kom tilbake og avleverte rolig. Prøvde det flere ganger så nå vet jeg at hun vet hva det betyr med tanke på andre situasjoner. Egentlig rart at en hund kan forstå hva ordet rolig betyr...🤩  Men tenker nå at hunder er kanskje mye glupere enn jeg har forutsetning for å vite enda..😉

19. - 20. september

Tinde hadde seg en skogstur begge dagene... :-)

Testet ut Astro'en. Det er fort gjort å bli sløv når man har en slik innretning. Bruker den derfor kun innimellom...

12. - 13. september

Det ble skutt rype for Tinde denne helgen. Hun hadde et flott fuglearbeid som resulterte i at det ble felt fugl.

5.-6. september Jaktprøve i Sjodalen

Var på jaktprøve i Sjodalen. Nok engang viste hun flotte søk og stor fart, men lite eller ingen fugl i terrenget. Men god trening var det for både Tinde og matmor.

Første gang på disse årene jeg har deltatt på prøver at jeg har ført hund. Kjempegøy!

August

Tinde har vært mye I fjellet I august.Vi var blant annet på rypetaksering på Hardangervidda i 3 dage r sammen med hannhundene . Det var god løpetrening . Det var dessverre lite rype i terrenget.

L æringskurven til Tinde er utrolig bratt og hun har modnet mye denne sensommer/høsten.

Tinde deltok på jaktprøver i Raggsteindalen og på Bygdin i august. Hun fikk meget gode kritikker men veldig lite fugl i terrenget.

 

Mandag 27. juli

Tinde er ferdig med løpetiden og hun fikk hilse på hannhundene for første gang på 3 uker. Hun ble fort lei dem ... Hun er blitt litt flinkere til å gi beskjed til dem når de blir for voldsomme og det er bra. Nå venter ferie til helgen og diverse aktiviteter😉.

Onsdag 9. juli

Tinde har fått løpetid. Jippi! Perfect timing! 🙂

Nå blir det ikke noen pauser i hverken trening med hannhundene eller jaktprøver utover høsten.

Tirsdag 7. juli

I helgen var vi på Spesialutstillingentil Gordon Setter klubben i Ljørdalen. Bodde på Fulufjell Camping, rett over grensen til Sverige. Tinde fikk 1. premie. Nå skal ikke Tinde stilles før tidligst neste år og kun hvis hun har fått premie.

Torsdag 25. juni

Idag har hannhundene og Tinde blitt klippet.
Marit gjorde en fantastisk god jobb med dem. Fasinerende å se hundene forvandle seg fra lurvepelser til fine og velstelte GS'er.

Det er veldig mye å lære når det gjelder hvordan presentere hunden sin på best måte når vi viser dem frem i ringen. Det skjønner jeg etter å ha snakket med Marit. Hun hadde mange gode tips og jeg skulle gjerne snakket med henne i mange timer til slik at jeg kunne plukket opp litt mer 🙂.

Mentor fikk en Extreme Makover. Helt utrolig hva litt stell gjorde med utseendet hans. Vi prøvde å "skritte" rundt i ringen og jeg  ble anbefalt å trene mye med Tinde fremover til utstillingen så det får jeg prøve på så får vi ser hur det går.

Torsdag 11. juni

Tinde og resten av gjengen var på saueavvenningsdressur for siste gang. Tinde var der for 4 gang hvilket vel er rekord kanskje men jeg måtte gå 2 ganger siden jeg fortsatte hos Vorsteher klubben og bedre å være sikker enn tvilende på at hun er sauerein.

Tinde og Blackie ble sluppet uten bånd i innhengningen og jeg og Geir gikk også der. Jeg gikk nede med gjerdet. Geir gikk mot sauene. Tinde diltet etter Geir helt til sauene begynte å bevege seg mot dem. Da snudde hun seg og pilte bort og gjemte seg bak meg. Blackie nølte og syntes vist at Tinde hadde en kanon ide for 2 sekunder etterpå kom han også. Og da var vi ferdig. Uten å ha brukt støt heldigvis.  

Helgen 6.-7. juni

Både lørdagen og søndagen var jeg og Tinde på Ask på Askøy. Lørdagen besøkte vi Janne og GS Emma. De bor idyllisk til inni skogen med store grøntarealer der det er flott å være hund. Vi tok ut båten med hundene og rodde over til 2 holmer der de fikk løpe fritt.
Vi gikk i land på den minste holmen. Tinde ville ikke svømme over til den store holmen som Emma gjorde. Mangler enda litt på motet. Vi har ikke hatt noe svømme trening enda heller. Men Emma svømmer som fisken i vannet.
Tinde forholdt seg rolig i båten med forlabben på toften og bakbeina på dørken. Hun gjorde ikke for brå bevegelser for dette var noe hun ikke hadde vært med på før, men hun klarte seg bra. :-)
På ettermiddagen grillet vi og hundene lekte med hverandre til de var helt knust. På hjemveien sovnet Tinde med en gang i bilen. Det gjør hun sjelden...
 
Den helgen hadde Vorsteherklubben i Hordaland apportprøve på Ask. En del overnattet fra lørdag til søndag. V-klubben  satte opp camp på en alle tiders plass.
Søndagen dro jeg og Tinde til Ask for å se på apportprøven. Det var kjempeartig og noen av hundene var veldig flinke.
Emma deltok på prøven. Det var veldig lærerikt for Janne å være med, og for meg å stå på side linjen. Synd ikke flere deltok. Det var faktisk bare påmeldt Vorsteher hunder men prøven er åpen for alle raser. De gikk absolutt glipp av en flott helg.
Kjersti og resten av Vorsteher gjengen er meget forekommende og hjelpsom og øste av sin visdom på oss noviser. Hadde vært gøy å være med til neste år. :-)

Torsdag 4. juni

I dag hadde vi en ny runde saueavvenning. Vi var litt uheldige med de 2 første.
På den første saueavvenningen fikk Tinde bare et støt fordi halsbåndet "røk". Akkurat da hun etter å ha summet seg løp etter lammene så sviktet båndet og hun fikk forbryte seg uten å bli strømmet.
2 gangen var innhengningen så stor at det var vanskelig å få gode situasjoner. Hun fikk 2 støt men overbeviste ikke helt. Jeg fikk ikke se det jeg ville se. Nemlig at Tinde var redd sauene.

I dag var innhengningen liten og sauene ikke så blide. De fikk en meget god situasjon og hun ble strømmet. At det virket viste seg rett etter for da løp en av sauene etter Tinde og Tinde flyktet livredd vekk. Litt komisk. Det er jo vanligvis hun som jager (hannhundene :-). Alle ble heldigvis overbevist.

Torsdag 28. mai

Tinde var på ny runde med saueavvenning på Husebø på Holsnøy. Hun fikk 2 karameller men "tok dem som en kvinne". Hun skreik når hun ble strømmet, og så var halen opp igjen men denne gangen gikk hun rundt og snuste og kikket på sauene (spiste saueskit 🤒) og var ikke redd som man kan se mange hunder er. 
Og kroppsspråket hennes tydet ikke på at hun var redd, men litt skeptisk. Så ingen ble overbevist og hun må på en ny runde.
"Hunden din er hard i skallen" sa eier til GS Ravn, og det skal jeg være enig med ham i, men hun er ikke dum i skallen.🙃

Tirsdag 26. mai

Meldte Tinde på alle 3 dager på jaktprøven i Raggsteindalen. 🙂

Lørdag 23. mai

Lørdag ble jeg og Tinde spurt om vi ville være med på dressurkurs. Det var instruktørkurs på Myrbø. Instruktørelevene holdt hvert sitt innlegg og agerte som hundeeier som har med hunden sin på dressurkurs for første gang når de ikke var instruktører.  Men de var få i gruppen så da ringte Helen til meg og Janne og spurte om vi ville være med. Det var veldig lærerikt og nyttig med oppfriskning.  Jeg har lagt ut noen bilder under albumet Mars/Mai 2009 der Helen er instruktør for hunde-eierne.

Onsdag 20. mai

Var hos veterinær i dag og tok 1 års vaksinen. Såret der tannen har vært har grodd helt fint. Så den historien er vi heldigvis ferdige med.  Veldig takknemlig for det.

Nå krysser jeg fingrene for at vi ikke skal til veterinær før det er tid for påfyll på 1 års vaksinen.

Lørdag 16. mai

Hadde en flott tur i dag. Startet på Bontveit og gikk forbi Dyrdalen som er på bildet og opp på Austefjellet. En fin tur med 4 kjekke og sporty jenter. Tinde var ikke den eneste GS'en. Hovdmyra's Emma var også med. Vi grillet ved vannet på bildet på vei ned igjen.🙂

Onsdag 13. mai

Har lagt inn noen bilder av hundene i hundegården tatt i dag🙂.

Fredag 8. mai

I kveld var vi og Tinde på Langegården på Fjøsanger. VFK arrangerte saueavvenning. Det var 2 engelsk settere før Tinde og de var rimelig shaky så jeg lurte litt på hvordan det ble med Tinde siden jeg ikke har vært med på dette før.

Hun fattet interesse for sauene og fikk seg en karamell. Jeg hørte et skrik. Det gikk 2 sekunder så gikk halen rett opp igjen og hun var klar for å leke med sauene igjen..... Tinde i et nøtteskall. Den 28. mai skal VFK ha retesting på Holsnøy. Da skal Tinde få begynne som en av de første for vi regner med at hun blir en liten nøtt....

Torsdag 7. mai

Tinde var til sjekk med tannen idag. Eller manglende sådan. Såret etter der hvor tannet satt har enda ikke grodd helt og hun fikk en ny antibiotika kur. Hadde håpet jeg skulle slippe det men siden såret går helt inn til beinet kan bakterier kose seg godt nedi der og lage stygge ting.... Jeg fikk beskjed om at Tinde skulle ha mageregulerende som Biola eller Zolac sammen med antibiotikaen. Biola liker ikke Tinde så jeg spurte på Apoteket og der kunne en hundeeier fortelle at jeg skulle bruke Litago bananyoughurt istedet. Det liker alle hunder. Vel, youghurt vet jeg Tinde liker men vet ikke om det gjør sammen nytten. Best å sjekke.

Ellers så har hun en tendens til å klø seg kraftig  på ørene innimellom. Fikk veterinæren til å sjekke det og det var ikke noe fare. Fikk et middel som jeg skal skylle ørene  med en gang i uken så hun ikke får betennelse. Det kan være lurt siden hun har benyttet anledninger til å bade fra med engang isen gikk.

Tinde var ikke så samarbeidsvillig denne gangen hos veterinæren som sist. Men det gikk greit. Etter denne historien har jeg ikke fått lov til å åpne munnen hennes så jeg håper det blir bedre ellers spøker det med tannpuss i ny og ne.

Tinde er en meget glad hund som elsker å hilse på mennesker, og på noen litt mer heftig og begeistret enn andre. Hun gir gjerne en bjørneklem hvis de som hilser bøyer seg ned. Jeg blir litt flau av og til for at de skal synes Tinde er vel mye men har opplevd at folk blir fornærmet når jeg tar henne "ned" og ber henne sitte, så nå lar jeg henne hilse heftig og begeistret på de jeg vet liker det 🙂.

Søndag 3. mai

Jeg og Tinde har vært på hytta i 3 dager. Er så heldig å ha en hytte med hundegård så vi har kost oss masse. Tinde fikk ca 45 min med løpetrening + 15 min dressurtrening hver dag. 

Det var nydelig vær hele helgen så resten av helgen gikk til lek og kos. Terassedøren var åpen så Tinde gikk inn når hun ville og ut i hundegården når hun ville resten av tiden.
Tinde er  meldt på til Derby hvis vi skulle være så heldig å trekke vinnerloddet og få en 1UK i tide.

Onsdag 29. april

I dag har Tinde bursdag. Hun  er 1 år 🙂. Tiden går fort.

Jeg og Tinde har gått tur hver morgen rundt et vann siden hun var ca. 5-6 måneder. Der er det mange fugler som svarttrost, småspurver, ender, kråker, sjorer, måker og duer.
Hver gang det letter en fugl som hun "lurer" på / har stand på så får hun beskjed om å sitte, eller vi står helt rolig. Hvis det letter fugler foran oss som hun ikke er så interessert men som vi ser stopper vi også.  I begynnelsen så ville hun løpe etter oftere, men I det siste har hun vært mye roligere.
Geir hadde ute rypevingen og fiskestangen I går på plenen.  Tinde tok stand, reiste og klasket umiddelbart nedpå rumpen da Geir sa Sitt så jeg håper treningen rundt vannet kan ta litt av æren for det...

Lørdag 25. april

Tinde og Mentor gikk over Vidden i dag. Vi tok Fløybanen opp kl. 10:00 og gikk og gikk med noen få korte pauser til kl. 16:00.  En flott tur!  Vi traff en GS "Skumringens Kaiser Wilhelm II". Han var 10 mnd og like stor som Mentor. Eier lurte på om det var et GS miljø i Bergen og da informerte jeg henne om diverse. Håper de hiver seg på så blir vi flere aktive i Bergen.

Ellers så var det litt irriterende med disse pelsdottene som stilte seg opp på stien og bjeffet slik at vi måtte stoppe flere ganger. Deretter kommer eier med kobbelet som av en eller annen grunn ikke var festet til hundene og sier så greit "hun har det bare i kjeften. Hun er ikke farlig...."

Tinde skal gå på antibiotika i 8 dager pga av at hun allerede hadde fått en betennelse  i roten av tannen før vi trakk den. Skumle saker! Scalibor halsbåndet er kastet og jeg har dryppet henne med Frontline mot flått etc.

Fredag 24. april

Vi var en tur på Gullsteinen i kveld. Der traff vi 2 GS'er. Mor og datter. Moren var Myklegardens Ronja. Far til Ronja er LP S LCH JCH UCH Getryggen's Tobiev. Tootsie. Ronja har tatt både 1UK og 1 AK Skog. Hun deltok også i Raggsteindalen i 2008 og fikk en 3AK.  Hun ble parret med Finnvola's Zico i 2006 og fikk 4 avkom. Kjempegøy å treffe så flotte GS'er i nærmiljøet. 🙂

Onsdag 22. april

Tinde måtte dessverre fjerne venstre rovtann nede i dag. Tannspissen var knekt rett av og dessverre så langt nede at rotkanalen var åpen. Tinde er en aktiv hund og populær å leke med hos de hundene hun er mest sammen med så det har nok skjedd i kampens hete mest sannsynlig.

I etterpåklokskap (førstegangseier som jeg er) så tenker jeg at hunder i  hundegård med kjettinglenke så mye som unghundene biter i halsbåndet når de lekerslåss ikke er noe lurt.  Hvis en ikke bruker kjettinglenke miniserer en ihvertfall et av momentene som kan skyldes knekte tenner selv om jeg ikke er 100% sikker på at det er det som  er årsaken i dette tilfellet.

Fikk med meg tannen hjem fra veterinær. En kan se et lite mørkt hull i tannen men det kommer ikke frem på bildet fordi kameraet mitt ikke klart å fokusere på noe så smått. Det er rotkanalen. Den går ganske langt ut i spissen av tannen så det er fort gjort.

Sjekket med veterinær om det kunne være en ide å rotfylle men det ville hun ikke. Hunder kan ikke si hvis de har smerter, derfor er det best å fjerne tannen. Veterinær regningen kom på kr. 3.491,-. Endel dyrere enn regningen jeg betalte for å fjerne en visdoms tann for ett par måneder siden...

Tirsdag 21. april

Fjernet en flått på Tinde i dag for første gang. Skal få resept på flåtthalsbånd i morgen hos veterinær så får vi håper flåtten holder seg vekke.  

(23. april - Har i etterkant fått greie på at man ikke bruker Scalibor på unghunder fordi det kan bli for sterkt, men Frontline. Rart ikke veterinær anbefaler det beste for hunden når en spør etter resept og de vet hvor ung hunden er....)

Mandag 20. april

Tinde deltok på Geiloprøven i helgen. Terrenget var på Haugastøl. Det ble ingen premie men nå er vi i gang. Hun fikk mange god ord for sitt første søk av dommeren.🙂

16. april

Hadde en flott tur uti skogen. Meget god trening for Tinde. Hun løp for full guffe i dag. Formen er bedre enn for 2 uker siden. Hun har hatt en liten antydning til hoste så hun har nok kommet seg etter den.  Hun  holder bra kontakt men kunne vært ønskelig med litt bedre. Hun er nå så "høy" når hun kommer innom at hun av og til ikke stopper når hun får beskjed men seiler forbi.... Tinde tok et magaplask midt oppi en gjørmedam. Feilberegnet litt ;-). Så da måtte hun bade. Hun har badet 3-4 ganger allerede, hentet pinne og svømt av hjertens lyst. Det er godt mulig at apportlysten og vannpasjonen kommer fra Bjøra. Ser at der går Tinde Lucky og Blackie en høy gang.

Påsken

Tinde var på 2 treningsturer i påsken. Hun hadde litt for lite dybde i søket første turen men tok seg opp igjen på siste turen. Det var dårlig føre og veldig tungt men ikke noe å si på viljen. Hun har alltid holdt god kontakt men nå er hun av og til litt dryg i søkene.... 

31. mars

I dag har jeg meldt Tinde på  VFK's utstilling på Lone i Arna 2. mai.

Tinde skal også gå på sin første jaktprøve på Geilo 19. april. Geir skal være fører.

28 - 29. mars

Tinde var nede i dette terrenget en tur sammen med Geir. Hun hadde vært med første treningspulje og lå i bilen og sov ett par timer. Når 2 pulje kom tilbake fikk hun fikk prøve seg i et 40 minutters slipp som egentlig skulle vare 15 minutter. 

Tinde hadde 2 fuglearbeid. Først på 1 stegg, og deretter på 2 ryper. Hun reiste steggen og satte seg ned med en gang den kom på vingene. Deretter gjorde hun det samme med de 2 neste rypene. Den som ble mest giret av dette var ikke Tinde....😉
Har dessverre ikke lyktes enda å få tatt et stand bilde av henne.

20.- 22. mars

Var på hytten i Valdres. Trente Tinde 2 dager. Hun kom seg veldig fint frem i terrenget selv om det var mye snø og hadde fine søk. 

Tinde hadde stand på 4 ryper. De lettet ca. 15 m fremfor henne mens hun stod i stand :-).

14 - 15. mars

Vi trente i høyfjellet på Dagali. Det var vanskelig fugl og ikke så altfor mange i terrenget der vi var. Tinde var for første gang i fugl denne helgen. Hun hadde stand på 1 rype. Den fløy og hun løp etter  ;-).

Alle hundene var flinke, men det var 2 som utmerket seg på hvert sitt felt. Mentor selvsagt med sin utrolige nese og evne til å gjøre en trening spennende og skape nærkontakt med lett fugl som er flydd for lenge siden når vi kommer bort til unghundene, og Lucky som kommer seg utrolig godt frem i snøen og tok for seg av områder.

28. - 1. mars

Var en tur på hytta og trente hundene.

Hadde ute 2 og 2. Tinde og Lucky var ute først. Det var veldig høy løsnø og vanskelige forhold men hun kom seg greit fram likevel. Hun hadde fine søk men kjørte seg litt fast en gang i et område der det var ferske  rypespor. Da avsøkte hun et område meget grundig opp til flere ganger. Spennende lukt tydeligvis. :-)

Rugdeland 7. februar

Nok en helg med pent vær og gode muligheter for trening. Tinde er mer enn en håndfull når hun går i bånd. Spesielt hvis hun går bakerst. Hun stresser og skal ut og frem hele tiden, men jeg er blitt vant til det nå og det eneste som gjelder er trening og atter trening på å gå i bånd når vi er i skogen eller på fjellet.

Men det Tinde trekker ned når hun går i bånd tar hun igjen i stort monn når hun er ute i søk. Jaktlysten er på topp. I dag holdt hun veldig god kontakt, hadde fine slag avpasset etter terrenget og god fart. Rugde seter ble grundig "sjekket" og jeg var kjempefornøyd med henne.  

Kvamskogen 31. jan - 1. feb

Denne helgen var det nydelig vær og passe temperatur. Ca 5 minusgrader og sol. Jeg og Tinde tok den lengste løypen rundt Steinkvanndalen. Et nydelig område med flotte løyper som jeg ikke har gått i før. 

Gaularfjell 24. - 25. januar 2009

3dje helgen i januar hadde Gordonsetterklubben i Hordaland samling på Gaularfjell og der var vi. Lørdagen var det trening for UK hundene. Tinde ble sluppet med en AK hund og det gikk ikke så bra. Hun var på leker'n.
Derimot neste dag gikk vi på trening alene og slapp en liten stund både Nestor og Tinde. Da støkket de en rype og Tinde fant ut at det er faktisk noe spennende å finne i snøen også. Etter de fant rypen ble søket og interessen betraktelig forbedret.....🙂