Lurer du på å skaffe deg fuglehund for første gang?

Fuglehund bør en kun kjøpe hvis en ønsker å bruke hunden på jakt, jaktprøver og evt. utstillinger.

Det er ikke den ” ideelle ” hund hvis du har knapp tid og mange å skulle dele den på. En må bruke mye tid på dressur og mosjon for å få en veltilpasset fuglehund både innendørs og utendørs. Ellers blir det fort et ork å ha fuglehund.

Det finnes mange raser å velge mellom som passer mye bedre hvis en ikke har tenkt å la jakthunden få stimulert jaktinstinktet.

Men hvis du nå har bestemt deg for at en jakthund er tingen for deg så er det visse ting en trenger å vite før en kjøper seg en valp.

I gordon setter rasen som i andre raser er det useriøse oppdrettere som kjører kull på kull på tispene sine. Det er arvelige sykdommer  og dårlig gemytt hos gordon setterne som hos andre raser. Dette tar ikke alle oppdrettere hensyn til. De bruker de hundene de har....og avler for å tjene penger. 

Det er mange førstegangs eiere av Gordon Settere som dessverre har dårlig erfaring med disse oppdretterne....

En kan spare seg MYE fortvilelse hvis en undersøker begge foreldrene og kontakter de instanser der en kan få hjelp til å bedømme om dette er et godt kull med friske foreldre og kommer fra en god stamtavle.

Den Norske Gordonsetter Klub har web adresse  http://www.gordonsetter.no/   .  

Der kan en få informasjon og det er også lagt ut en Hundedatabase hvor en av fanene er en valpeliste som består av kull til salgs som er lagt ut av oppdrettere som er medlemmer av Norsk Gordonsetter Klub.

På Norsk Gordonsetter Klub's Hundedatabase er det 2 faner som heter avlstisper, og avlshanner. Dette er anbefalte avlshunder av Avlsrådet i Norsk Gordonsetter Klub.

Alle gordon settere som er registrert i Norge (NKK) står listet opp i Norsk Gordonsetter Klub's Hundedatabase.  

Slik kan du selv sjekke foreldrene til kullet du er interessert i :

Her er linken til Norsk Gordonsetter Klub's Hundedatabase:
http://dogdb.bits.no/admin/?admin_username=demo&admin_password=demo&login=login&inittab=1

I øverste linje står det  Navn:

Navn:   Skriv navnet til Gordon setteren og bruk % tegn. 
           For eksempel     %Birk%      
           Da kommer det opp en rullemeny med forslag på flere som heter Birk.              
           Velg den du skal sjekke.

Når du har fått fram Hund vinduet skal du se etter  hva som står etter HD status:
(HD= Hofteleddsdysplasi)

Hvis ikke det står noe så er ikke hunden HD fotografert og da er det bare å glemme hunden. Hunden skal ha kjent HD status.

Det bør kun avles på hunder som er HD rønket og har HD status A/B, det vil si HD fri.

Hvis det står A eller B er hunden frisk for HD. Hvis det står C ,D og E er den angrepet av HD. Det er lurt å sjekke tidligere kull til foreldrene for å se om de har en del valper i kullet som har HD. 

Slik sjekker du begge foreldrene. En måleparameter som er kjent er at mor og fars sammenlagte HD index bør være over 200.

Gjør deg godt kjent med undermenyene. Der finner du mye info. Men det kan også være andre faktorer som en bør ta hensyn til når en velger hund som sykdommer og gemytt. Det vises ikke i Hundedatabasen.

Hvis du IKKE er velkjent med gordonsetter linjer og stamtavler;  kjøp ikke en hund før du har ringt og snakket med Avlsrådet i Norsk Gordonsetter Klub.

Avlsrådet sitter på den aller beste kompetansen i Norge når det gjelder Avl på Gordon Settere.

Men når det er sagt, du er selvsagt ikke garantert en "sykdomsfri" hund om du velger en seriøs oppdretter dessverre. Men odds'en er MYE høyere.

Grethe